Mastercard - Глобално обавештење о приватности

Датум ступања на снагу: 6/6/2019

Компанија Mastercard International Incorporated и њена зависна друштва (заједно, „Mastercard”) поштују вашу приватност.Ово Глобално обавештење о приватности описује врсте Личних информација које прикупљамо, сврхе за које прикупљамо Личне информације, друге стране са којима их можемо делити и мере које предузимамо у циљу заштите сигурности података. Ту су такође наведена ваша права и избори у вези са Личним информацијама, и на који начин нас можете контактирати у вези са нашим праксама у погледу приватности.

Молим вас имајте у виду да ми такође поступамо у складу са инструкцијама финансијских институција, трговаца и других партнера који имају својство руковалаца, укључујући обраду платних трансакција. Молим вас погледајте њихове политике приватности за више информација у вези обраде ваших Личних информација у овом контексту.

Наше праксе у погледу приватности се могу разликовати у различитим земљама у којима послујемо у складу са локалним праксама и законским обавезама. Могу бити потребна посебна обавештења о приватности у вези са неким од наших производа и услуга. Молимо вас да посетите веб страницу или дигиталну платформу конкретног производа или услуге како бисте сазнали више о праксама у погледу приватности и информација у вези са тим производом или услугом.

TRUSTe TRUSTe


1. Личне информације које можемо прикупљати

„Личне информације” имају значење свих информација које се односе на особу која се може или не може идентификовати. Примери Личних информација обухватају: име и презиме, адресу е-поште, ИП адресу, број личног рачуна и број телефона. Ми можемо прикупљати следеће Личне информације:

 • Информације о трансакцији, као што су број личног рачуна, назив и локација трговца, датум и укупан износ трансакције и друге информације које достављају финансијске институције или трговци када поступамо у њихово име.
 • Информације о производу и услузи, као што су информације о регистрацији и плаћању, и информације које се односе на програм, када производе или услуге тражите директно од нас или учествујете у маркетиншким програмима.
 • Информације о коришћењу веб сајта, уређаја или мобилне апликације, или сличне информације прикупљене аутоматски, као што су колачићи и сличне технологије.
 • Информације из пријава за посао и повезане информације када се пријављујете за посао код нас.
 • Пословне контакт информације када радите за једног од наших пословних партнера.

За потребе овог Глобалног обавештења о приватности „Личне информације” имају значење свих информација које се односе на особу која се може или не може идентификовати. Примери Личних информација обухватају: име и презиме, адресу е-поште, ИП адресу, број личног рачуна и број телефона. Можемо прикупљати различите врсте Личних информација у вези са вама у доле описаним ситуацијама.

Личне информације које добијемо од финансијских институција, трговаца или других партнера у вези са производима или услугама компаније Mastercard

У својству обрађивача трансакција плаћања и пружаоца повезаних услуга, ми прикупљамо ограничен број информација у вези са трансакцијама плаћања, као што су број личног рачуна, назив и локација трговца, датум и укупан износ трансакције. Важно је напоменути да ми генерално немамо потребу нити прикупљамо име и презиме и остале контакт информације власника картице за потребе обраде трансакције плаћања.

Такође, за одређене производе и услуге, ваше финансијске институције, трговци код којих вршите трансакцију или други партнери нам могу доставити више информација о вама, или их можемо прикупити директно од вас како бисмо вам у њихово име обезбедили те производе и услуге, подржали њихово пословање или извршили активности обраде у њихово име.

У горе наведеним ситуацијама, ми поступамо у име и у складу са инструкцијама финансијских институција, трговаца и других партера који поступају као руковаоци података. Осим уколико немамо другачије овлашћење по основу закона, ми ћемо обрађивати ваше Личне информације како бисмо обрадили трансакције плаћања или за сврхе договорене између компаније Mastercard и финансијских институција, трговаца и других партнера. Молимо вас да погледате њихове политике приватности за више информације о обради ваших Личних информација.

Личне информације које прикупљамо када вам директно пружамо производе и услуге компаније Mastercard

Компанија Mastercard вам може директно пружати производе и услуге као што су маркетиншки програми, наградни програми, еНовчаници, унапред плаћене услуге, програми упозорења за локацију и алатке за биометријску проверу. Да бисте користили један или више ових производе и услуга, информације нам можете доставити директно на различите начине укључујући: (i) на нашим веб сајтовима или дигиталним средствима, (ii) као одговор на маркетиншку или другу врсту комуникације, (iii) пријавом за неки Mastercard производ или услугу, или (iv) својим учешћем у понуди, програму или промоцији. Ми такође можемо добити Личне информације о вама када користите наше производе или услуге, од компанија које користе или обезбеђују наше производе или услуге, из јавно доступних извора, или наших партнера који су треће стране. Ваше Личне информације нам такође могу проследити финансијске институције, трговци и други пословни партнери.

У наставку је дат приказ врста Личних информација које можемо прикупљати у вези са програмима које вам директно нудимо. Сваки програм се разликује, зато, када је то могуће, погледајте обавештење о приватности које се односи на конкретан програм за више информација о коришћењу ваших Личних информација за тај конкретан програм.

 • Информације за регистрацију и плаћање: Ми можемо прикупљати ваше контакт информације (као што су име и презиме, адреса е-поште, број телефона, адреса за фактуре или испоруку), корисничко име и лозинку, године старости, датум рођења, пол и породични статус, преференције у погледу језика, број личног рачуна, назив и локацију трговца, датум и укупан износ трансакција, датум истека картице и код за верификацију картице.
 • Информације које обрађујемо како бисмо вам обезбедили програм: Можемо прикупљати различите врсте Личних информација у зависности од програма. На пример, програми осмишљени да обезбеде услуге на основу локације обично захтевају прикупљање ваше адресе или локације. На сличан начин, програми осмишљени да вам омогуће потврду на пример препознавањем лица или отиска прста могу захтевати обраду ваше фотографије и/или биометријских података. Сви ови програми су добровољни, и ваше Личне информације се прикупљају само ако се пријавите за те програме.
 • Друге информације које можете одабрати да доставите: Ви такође можете одабрати да доставите друге информације, као што су различите врсте садржаја (нпр. фотографије, чланци, коментари), контакт информације пријатеља или других људи које бисте желели да контактирамо, садржај који постављате путем налога на друштвеним мрежама или чланство у трећим лицима, или било коју другу информацију коју желите да поделите са нама.

Такође, можемо прикупљати или користити Личне информације за спречавање преваре или праћење, управљање ризиком, решавање спорова и друге повезане сврхе. Те информације могу обухватати број личног рачуна, назив и локацију трговца, датум и укупан износ трансакција, ИП адресу, индикатор ризика од преваре, податке о локацији, детаље о трговцу, купљеним стварима и информације о спору. Више информација можете наћи овде.

Личне информације које добијамо услед ваше интеракције са рекламама, веб сајтовима, апликацијама и другим дигиталним средствима компаније Mastercard

Ми, наши пружаоци услуга и партнери могу прикупљати одређене информације о вама путем средстава за аутоматско прикупљање, као што су колачићи или веб сигнали када имате интеракцију са нашим рекламама, мобилним апликацијама или посетите наше веб сајтове, странице или друга дигитална средства. Ми на овај начин можемо прикупљати следеће информације: ИП адресу, врсту претраживача, оперативни систем, идентификатор мобилног уређаја, географску област, референтне УРЛ-ове и информације о предузетим активностима или интеракцији са нашим дигиталним средствима. „Колачић” је текстуални фајл који веб сервер поставља на хард драјв компјутера. „Веб сигнал,” такође познат као интернет плочица, пиксел плочица или провидни ГИФ је технологија која нам помаже да утврдимо када је неком садржају приступљено или је посећен.

Ми користимо ове информације да бисмо унапредили наше онлајн производе и услуге проценом броја корисника који приступају или користе наше онлајн производе и услуге, који садржај, производи или опције наших онлајн производа и услуга највише интересују посетиоце, које врсте понуда наши клијенти воле да виде и који су технички резултати наших онлајн производа и услуга. На пример, ми можемо користити услуге веб аналитике трећих страна на нашим веб сајтовима и мобилним апликацијама, као што су оне које пружа компанија Adobe Omniture. Пружаоци аналитичких услуга користе технологије као што су колачићи и веб сигнали како би нам помогли да анализирамо на који начин посетиоци користе наше веб сајтове и апликације.

Ми, наши пружаоци услуга и партнери могу прикупљати одређене информације о вама у вези са нашим маркетиншким активностима, укључујући понуде, наградна извлачења, такмичења и промоције. Информације које су прикупљају за ове сврхе могу обухватати ваше контакт информације (нпр. име и презиме, поштанску адресу, адресу е-поште, број телефона), податке за електронску идентификацију (нпр. корисничко име, лозинку, сигурносна питања, ИП адресу), и податке прикупљене у контексту онлајн маркетиншких програма (нпр. личне карактеристике, животне навике, потрошачке навике, интересовања, податке о локацији, запис гласа и слике).

Ми, наши пружаоци услуга и партнери могу такође прикупљати одређене информације о вама како бисмо вам обезбедили садржај и рекламни материјал који је прилагођен вашим појединачним интересовањима. Информације прикупљене за ове сврхе могу обухватати детаље о одређеним страницама или рекламама које гледате на нашим веб сајтовима и радње које вршите на нашим веб сајтовима и апликацијама.

Такође, неки од наших онлајн производа и услуга обухватају напредну технологију за спречавање превара користећи податке на основу понашања, као што је временски притисак тастера, акцелерометар уређаја, положај померања и положај миша.

Када је то прописано важећим законом, ми прибављамо ваш пристанак за коришћење горе наведених аутоматских средстава, а пре него што вам пошаљемо маркетиншке поруке, прилагођен садржај и рекламе.

Молимо вас да погледате одељак „Ваша права и избори” овог Глобалног обавештења о приватности како бисте сазнали више о својим изборима.

Будући да и даље не постоји консензус о томе како би компаније требало да одговоре на механизме где веб претраживачи не прате („ДNТ”), Mastercard у овом тренутку не оговара на ДNТ сигнале на веб претраживачу. Да бисте сазнали више о сигналима за праћење претраживача и ДNТ, посетите http://www.allaboutdnt.com.

Личне информације које добијамо од вас када се пријављујете за посао код нас

Ако се пријављујете за посао у компанији Mastercard, ми можемо прикупљати одређене Личне информације из ваших пријава за посао на нашем веб сајту за Послове, као што су ваше контакт информације (укључујући име и презиме, поштанску адресу, адресу е-поште и број телефона), пословно искуство, биографију, контакт податке особа које вам дају препоруке и све друге Личне информације које одлучите да доставите заједно са својом пријавом.

Личне информације које прикупљамо у контексту нашег пословног односа са финансијском институцијом, трговцем или другим лицем које је партнер компаније Mastercard

Ми можемо прикупљати Личне информације од појединаца који раде за једног од наших пословних партнера (укључујући финансијске институције, трговце, клијенте, добављаче, продавце и друге партнере), укључујући име и презиме, пословну позицију, одељење и назив организације, адресу пословне е-поште и поштанску адресу, број пословног телефона, одговоре на сигурносна питања, сигурносне лозинке и остале акредитиве. Ми можемо користити ове информације да бисмо своје производе и услуге пружали директно финансијским институцијама, корпоративним клијентима, трговцима, корисницима и партнерима, да бисмо управљали својим пословним односима и финансијским извештавањем, за развој франшиза и интегритета, за потребе маркетинга и усклађивања са важећим законом, као и за сврхе рачуноводства, ревизије и издавања рачуна.

Погледајте кратак приказ

2. На који начин можемо користити ваше Личне информације

Ми можемо користити ваше Личне информације да бисмо:

 • Обрађивали ваше трансакције плаћања.
 • Се заштитили од превара и других правних ризика и ризика по безбедност информација.
 • Обезбедили и доставили вам информације о производима и услугама које нуди Mastercard, финансијске институције, трговци и партнери.
 • Вам омогућили персонализоване услуге и препоруке.
 • Пословали, процењивали и унапређивали наше пословање, укључујући анонимизацију и аналитику.
 • Обрадили вашу пријаву за посао.
 • За друге сврхе за које достављамо посебно обавештење у време прикупљања и како је на други начин одобрено или прописано законом.

Уколико се налазите у Европском економском простору или Швајцарској, користићемо ваше Личне информације само уз ваше одобрење; у оној мери у којој је неопходно да бисмо вам обезбедили производе и услуге; да бисмо поступили у складу са законском обавезом; или када постоји легитимни или преовлађујући интерес који захтева употребу.

Ми можемо користити Личне информације које од вас добијемо да бисмо:

 • Обрадили ваше трансакције плаћања (укључујући ауторизацију, клиринг, повраћај задужења по кредитној картици и друге активности које се тичу решавања спорова).
 • Извршили заштиту и спречавање превара, неовлашћених трансакција, потраживања или других задужења, и управљали изложеношћу ризику и квалитетом франшизе у погледу интегритета и безбедности наше мреже за плаћања.
 • Отварали и управљали свим рачунима које можете имати код нас, верификовали ваш идентитет, пружали наше услуге и одговарали на ваше упите.
 • Обезбедили, управљали и доставили вам информације о производима, услугама, понудама, програмима и промоцијама компаније Mastercard, финансијских институција, трговаца и партнера (укључујући такмичења, наградне игре и све друге маркетиншке активности). Уколико нам дате свој број телефона, можемо вас контактирати користећи систем за аутоматско позивање у оној мери у којој је то дозвољено важећим законом.
 • Правили и објављивали пословне именике (који могу обухватати пословне контакт информације).
 • Пословали, процењивали и унапређивали наше пословање (укључујући развој нових производа и услуга, као што су нови програми осмишљени како би се власницима картица олакшало плаћање картицом компаније Mastercard на основу информација које би опције биле примамљиве вама и нашим корисницима, или производи који су осмишљени да унапреде безбедност трансакција плаћања; управљали нашом комуникацијом; утврђивали ефектност и оптимизовали рекламне активности; анализирали наше производе, услуге, веб сајтове, мобилне апликације и сва друга дигитална средства како би се обезбедила њихова функционалност; и вршили детаљне правно-економске анализе, рачуноводство, ревизије, издавања рачина, и активности поравнања и наплате).
 • Вам омогућили персонализоване услуге и препоруке. На пример, можемо користити ваше Личне информације као што је ваша адреса е-поште и ваша интеракција са нашим веб сајтом како би се анализирале ваше преференције, интересовања и понашање и донела одлука да вам се обезбеди прилагођен садржај и најрелевантније понуде, препоруке и поруке е-поште о конкретном производу компаније Mastercard, финансијских институција, трговаца и партнера.
 • Анонимизирале Личне информације и припремили и доставили извештаји са збирним подацима показујући анонимизиране информације (укључујући компилације, анализе, аналитичке и предикативне моделе и правила, и остале збирне извештаје) за сврху саветовања наших финансијских институција, трговаца и других клијената и партнера у вези са претходним и могућим будућим обрасцима потрошње, преварним радњама и другим увидима који се могу добити на основу ових података.
 • Проценила ваша заинтересованост за запослење и како бисмо вас контактирали у вези са могућим запослењем у компанији Mastercard.
 • Спроводили наше Услове употребе или у оној мери у којој је потребно да се успоставе, остварују и бране законска права.
 • У оној мери у којој је то прописано важећим законима и прописима, укључујући усклађеност са принципима Упознај своје кориснике, Спречавање прања новца, спречавање корупције и обавезама у погледу надзора санкција, или на начин који је прописан свим судским поступцима, где полицијске или владине агенције имају или се позивају на надлежност над компанијом Mastercard или зависним друштвима компаније Mastercard.
 • Поступали у складу са индустријским стандардима и нашим политикама.
 • За друге сврхе за које достављамо посебно обавештење у време прикупљања.

Уколико се налазите у Европском економском простору („ЕЕП") или Швајцарској, ваше Личне информације ћемо обрађивати само за горе наведене сврхе када имамо валидан правни основ за обраду, укључујући и када:

 • Сте ви дали пристанак за коришћење ваших Личних информација. На пример, ми можемо тражити да добијемо ваш пристанак за коришћење колачића или сличних технологија, како бисмо слали маркетиншке поруке или персонализовали наше понуде, или како бисмо обрађивали Личне информације које се у складу са важећим законом сматрају осетљивим.
 • Су нам Ваше Личне информације потребне како бисмо вам понудили производе и услуге, или како бисмо одговорили на ваше упите.
 • Обрада је неопходна ради усклађивања са законском обавезом или другим регулаторним обавезама, као што је спречавање и праћење превара у трансакцијама плаћања.
 • Ми или трећа страна имамо легитиман интерес за коришћење ваших Личних информација ради обезбеђивања и унапређивања безбедности, сигурности и пружања производа и услуга, да бисмо се заштитили и спречили преваре и ради анонимизирања Личних информација и вршења анализа података.

Нећемо вас доводити у ситуацију да доносите одлуку само на основу аутоматске обраде, а која би производила правно дејство за вас или имала сличан значајан ефекат за вас, осим уколико нисте дали изричит пристанак да се врши обрада, обрада је неопходна за приступање или спровођење уговора између вас и компаније Mastercard, или када смо у законској обавези да на овај начин користимо ваше Личне информације, на пример ради спречавања преваре.

Уколико нам доставите било које информације или материјале у вези са другом особом, морате бити сигурни да је то што их делите са нама и наша даља употреба на начин који вам објаснимо с времена на време у складу са важећим законима, тако да на пример треба прописно да обавестите ту особу о обради његових/њених Личних информација и прибавите његов/њен пристанак, како то прописују важећи закони.

Погледајте кратак приказ

3. На који начин можемо делити ваше Личне информације

Ми можемо делити ваше Личне информације са:

 • Седиштем компаније Mastercard у САД, нашим зависним друштвима и другим лицима у оквиру групе компанија Mastercard.
 • Пружаоцима услуга који поступају у наше име.
 • Другим учесницима у сфери плаћања, укључујући финансијске институције и трговце.
 • Трећим странама ради праћења превара и у сврху спречавања, или друге сврхе прописане законом.
 • Трећим странама чије опције користите у вези са нашим производима и услугама или уз ваш пристанак.
 • Другим лицима у складу са важећим законом или у случају продаје или преноса нашег пословања или средстава.

Ми не продајемо нити на други начин откривамо Личне информације које прикупимо о вама, осим на начин који је описан у овом Глобалном обавештењу о приватности, како вам је објашњено у време прикупљања података у обавештењу о приватности који се односи на одређени програм.

Ми преносимо Личне информације широм света унутар Mastercard групе или повезаних друштава, у складу са условима овог Глобалног обавештења о приватности или на начин о коме вас обавештавамо у време када се подаци прикупљају. Уколико се налазите у ЕЕП или Швајцарској, ми ћемо ваше Личне информације преносити у складу са Обавезујућим корпоративним правилима компаније Mastercard која се налазе овде.

Ми можемо делити ваше Личне информације са:

 • Финансијским институцијама и другим лицима која издају платне картице или трговцима који обрађују трансакције плаћања и врше друге активности које ви тражите.
 • Лицима која су у партнерском односу са компанијом Mastercard или помажу компанији Mastercard у пружању производа и услуга, укључујући спречавање и праћење преварних радњи и услуга индентификације трећих страна, како би се осигурала безбедност трансакција и нашег система за обраду плаћања.
 • Када поступамо као пружалац услуга за треће стране и достављамо им Личне информације које обрађујемо у њиховом име.
 • Нашим пружаоцима услуга који врше услуге у наше име за сврхе које су описане у овом Глобалном обавештењу о приватности (или у конкретном обавештењу о приватности које се односи на дати програм). Ми од пружаоце услуга уговором захтевамо да Личне информације обрађују само у складу са нашим упутствима и у оној мери у којој је неопходно да би вршили услуге у наше име или у складу са важећим законом. Ми такође захтевамо да чувају безбедност и поверљивост Личних информација које у наше име обрађују тако што ће примењивати одговарајуће техничке и организационе сигурносне мере и обавезе које се тичу поверљивости које обавезују запослене који приступају Личним информацијама.
 • Трећим странама чије опције користите у вези са нашим производима и услугама, укључујући и друштвене мреже.
 • Осталим трећим странама уз ваш пристанак.
 • У складу са важећим законом или правним поступком, или када сматрамо да је откривање неопходно да би се заштитили витални интереси појединаца, да би се применили наши услови пословања, заштитила компанија Mastercard од штете и финансијског губитка, или у вези са истрагом у случају сумње или стварних преварних или назаконитих радњи.
 • У случају да продамо или пренесемо целокупно или део нашег пословања или средстава. Уколико дође то продаје или преноса, ми ћемо уложити разумне напоре да упутимо примаоца да користи Личне информације које сте нам доставили на начин који је у складу са нашим Глобалним обавештењем о приватности. Након продаје или преноса, можете контактирати лице ком смо пренели ваше Личне информације са свим упитима који се тичу обраде тих информација.

Погледајте кратак приказ

4. Ваша права и избори

У зависности од ваше земље, можете имати право или избор да:

 • Не пристанете на прикупљање или коришћење неких Личних информација, укључујући употребу колачића и сличних технологија, коришћење ваших Личних информација за маркетиншке сврхе и анонимизацију ваших Личних информација за анализе података.
 • Приступите својим Личним информацијама, исправите их, ограничите или се успротивите њиховој обради или затражите њихово брисање.
 • Примите Личне информације које сте нам доставили да их пренесете на другу компанију.
 • Повучете сваки дати пристанак.
 • Када је то применљиво, уложите приговор код свог надзорног органа.

Уколико се налазите у ЕЕП или Швајцарској, своја права можете остваривати путем портала компаније Mastercard „My Data Center” или поднесите захтев као што је описано у одељку испод “Како да нас контактирате”. Уколико сте лоцирани изван ЕЕА или Швајцарске, можете доставити захтев како је описано у одељку „Како да нас контактирате” у наставку.

Ви имате одређена права у погледу Личних информација које имамо о вама и одређене изборе у вези са тим које Личне информације прикупљамо о вама, како их користимо, и како комуницирамо са вама.

Можете одабрати:

 • Да не доставите Личне информације компанији Mastercard, уздржавајући се од вршења трансакција плаћања или од директног достављања Личних информација нама. Када од вас прикупљамо Личне информације, ми наводимо да ли и зашто је неопходно да нам их доставите, као и које су последице недостављања. Уколико не доставите Личне информације, можда нећете моћи да користите цео спектар производа и услуга компаније Mastercard, а ми можда нећемо бити у могућности да вам пружимо производе или услуге компаније Mastercard ако су те информације неопходне да бисмо их пружили, или уколико смо у законској обавези са их прикупљамо у вези са пружањем тог производа или услуге.
 • Да не пристанете на прикупљање и коришћење одређених информација, које о вама прикупљамо користећи аутоматска средства, када посетите наше веб сајтове или користите наше апликације. У одређеним правим системима, можете имати избор у погледу коришћења колачића и сличних технологија користећи алатку Пристанак за колачиће којa се налази у доњем десном углу веб сајтова компаније Mastercard. Ваш претраживач вас може упутити како да будете обавештени и да не пристанете на постављање одређених врста колачића на вашем уређају. Напомињемо да без одређених колачића можда нећете моћи да користите све опције на нашим веб сајтовима, апликацијама или онлајн услугама.
 • Да не пристанете на прикупљање и коришћење одређених информација, које о вама прикупљамо користећи аутоматска средства, када посетите веб сајтове трећих страна или имате интеракцију са нашим рекламама. Ми можемо користити пружаоце услуга да постављају рекламе на веб сајтове тих трећих страна. Ове рекламе могу бити прилагођене и постављане на основу коришћења података које смо ми и наши партнери прикупили на нашим веб сајтовима и апликацијама. Такође, неки од наших пружалаца услуга или партнера могу током времена прикупљати информације о вашим онлајн активностима и са веб сајтова трећих страна како би прилагодили и постављали ове рекламе. Рекламе компаније Mastercard се некад достављају са иконицама које корисницима помажу да (i) сазнају више о томе како се њихови подаци користе и (ii) остварују право на избор који могу имати у погледу коришћења њихових података. Молимо вас кликните овде или, где је потребно, на иконицу у нашим циљним рекламама како бисте сазнали о могућности да не пристанете или да ограничите коришћење података о вашем понашању приликом претрага за рекламне сврхе.
 • Да нам кажете да вам не шаљемо рекламну е-пошту тако што ћете кликнути на линк за одјављивање у рекламним порукама е-поште које добијете од нас или тако што ћете нас контактирати на начин који је описан у наставку. Можете такође одабрати да не примате рекламне поруке е-поште од компаније Mastercard тако што ћете кликните овде.
 • Да бисте се одјавили од анонимизације ваших Личних информација за вршење анализа података кликните овде.

У одређеним јурисдикцијама , можете имати право да:

 • Захтевате приступ или да добијете информације о Личним информацијама које имамо о вама, да их ажурирате и исправите нетачне Личне информације, да ограничите или се супротставите обради ваших Личних информација, да информације буду анонимизиране или обрисане, у зависности од тога шта је применљиво, или да искористите своје право на преносивост података ради лакшег преноса Личних информације у другу компанију. Такође, можете имати право да уложите приговор код свог надзорног органа, укључујући у вашој земљи пребивалишта, радног места или где се догодила незгода.
 • Повучете пристанак који сте нам претходно дали за обраду ваших Личних информација, у било које време и без накнаде. Ми ћемо од сада примењивати ваше преференције, а то неће утицати на законитост обраде пре повлачења пристанка.

Можете се одлучити против одређених врста обрада ваших Личних информација, нпр. Путем наше веб странице за бирање опције против.

Та права могу бити ограничена у неким ситуацијама у складу са захтевима локалног закона.

Да бисте ажурирали своје преференције, тражите да ваше информације скинемо са наше мејлинг листе или доставите захтев за остваривање ваших права у складу са важећим законом, контактирајте нас као што је наведено у одељку „Како да нас контактирате" у наставку. Уколико се налазите у ЕЕП или Швајцарској, као додатак могућности да нас контактирате као што је наведено у одељку испод “Како да нас контактирате", можете такође користити и „My Data Center” како бисте остваривали своја права.

Уколико се налазите изван ЕЕА или Швајцарске контактирајте нас као што је објашњено у одељку испод “Како да нас контактирате” како бисте остварили своја права.

Ако не испунимо ваша очекивања у обради ваших Личних информација или желите да уложите приговор у вези са нашом праксом која се тиче приватности, молимо вас да нам кажете и јер нам тиме дајете прилику да решимо проблем. Како бисте нам помогли да одговоримо на ваш захтев, молимо вас да нам дате све детаље у вези са датим питањем. Ми се трудимо да све приговоре прегледамо и на њих одговоримо у разумном року и у складу са захтевима важећег закона.

Како бисте сазнали више о APEC сертификацији и приступу Решавању спорова, молим вас кликните на TRUST печат.

Погледајте кратак приказ

5. Преноси података

Mastercard je глобална компанија. Ми можемо преносити ваше Личне информације у Сједињене Државе или друге земље које можда немају исте законе о заштити података као земља у којој су информације иницијално дате, али ћемо ваше Личне информације чувати у складу са овим Глобалним обавештењем о приватности, или на други начин o ком сте обавештени.

Уколико се налазите у ЕЕП, ми ћемо ваше Личне информације обрађивати у складу са Обавезујућим корпоративним правилима и другим механизмима за пренос података.

Пракса приватности Мастерцард-а, описана у Глобалном обавештењу о заштити приватности, је усклађена са APEC-овим прекограничним системом правила приватности. Овај APEC-ов систем правила пружа оквир за организацију да обезбеди заштиту личних информација које преноси између APEC економија. Више информација о APEC окбиру може да се нађе на: http://www.apec.org/Groups/Committee-on-Trade-and-Investment/~/media/Files/Groups/ECSG/CBPR/CBPR-PoliciesRulesGuidelines.ashx

Mastercard je глобална компанија. Ми можемо преносити Личне информације које прикупимо о вама примаоцима ван граница ваше земље, укључујући и Сједињене Државе, где се налази наше седиште. Ове земље можда немају исте законе о заштити података као земља у којој су информације иницијално дате. Када преносимо ваше Личне информације у друге земље, ми ћемо те информације заштитити на начин који је описан у овом Глобалном обавештењу о приватности, како вам је откривено у време прикупљања података у обавештењу о приватности које се односи на одређени програм.

Ми поступамо у складу са важећим законским обавезама примењујући адекватне мере заштите за пренос Личних информација у земље које нису она у којој се ви налазите. Прецизније, ми смо успоставили и примењујмо сет Обавезујућих корпоративних правила („ОКП”) које су потврдила надлежна тела за заштиту података у ЕЕП јер пружају адекватан ниво заштите Личних података које обрађујемо широм света. Примерак ОКП се налази овде. Ми такође можемо преносити Личне информације у земље за које су донете одлуке о адекватности, користити уговорну заштиту за пренос Личних информација на треће стране, као што су Стандардне уговорне клаузуле Европске комисије или еквивалентне клаузуле прописане важећим законом, или се ослањати на то што су треће стране потврдиле Штитове приватности између ЕУ и САД или Швајцарске и САД где је то применљиво. Можете нас контактирати на начин који је описан у одељку „Како да нас контактирате” у наставку како бисте добили копију заштитних мера које примењујемо приликом преноса Личних информација ван ЕЕП.

Додатно, пракса приватности Мастерцард-а, описана у Глобалном обавештењу о заштити приватности, је усклађена са APEC-овим прекограничним системом правила приватности. Овај APEC-ов систем правила пружа оквир за организацију да обезбеди заштиту личних информација које преноси између APEC економија. Више информација о APEC окбиру може да се нађе на: http://www.apec.org/Groups/Committee-on-Trade-and-Investment/~/media/Files/Groups/ECSG/CBPR/CBPR-PoliciesRulesGuidelines.ashx

Погледајте кратак приказ

6. На који начин штитимо ваше Личне информације

Ми примењујемо одговарајуће мере заштите ваших Личних информација и чувамо их само у ограниченом временском периоду.

Безбедност ваших Личних информација је значајна за компанију Mastercard. Ми смо посвећени заштити информација које прикупимо. Ми примењујемо административне, техничке и физичке мере заштите Личних информација које нам доставите или које прикупимо од случајног, незаконитог или неовлашћеног уништења, губитка, измена, приступа, откривања или коришћења. Ми користимо ССЛ кодирање на одређеном броју наших веб сајтова са којих преносимо одређене Личне информације.

Ми такође предузимамо мере за брисање ваших Личних информација када оне више нису потребне за сврхе за које их обрађујемо, осим уколико нас закон не обавезује да ове информације чувамо дужи временски период. Приликом одређивања периода чувања, ми узимамо у обзир различите критеријуме, као што су врста производа и услуга које сте нам тражили или које смо вам обезбедили, природа и дужина односа са вама, могуће поновно пријављивање за наше производе или услуге, утицај на услуге које вам обезбеђујемо уколико обришемо неке информације од вас или о вама, обавезни периоди чувања у складу са законом и застарелост.

Погледајте кратак приказ

7. Опције и везе према другим веб сајтовима

Ви можете одабрати да користите одређене опције које пружамо у партнерству са другим лицима која послују независно од компаније Mastercard, као што су друштвени медији и веб сајтови трећих страна. Ми нисмо одговорни за садржај, ваше коришћење, или праксе у погледу приватности тих веб сајтова.

Наши веб сајтови могу имати везе према другим веб сајтовима како бисте лакше добили информације. Ми вам такође можемо омогућити да користите одређене опције које пружамо у партнерству са другим лицима. Ови веб сајтови и опције, који могу обухватати друштвене мреже и алатке за геолокацију, послују независно од компаније Mastercard и јасно су тако означени. Они могу имати своја обавештења или политике о приватности, и ми топло препоручујемо да их прочитате. Ми нисмо одговорни за садржај, свако коришћење веб сајтова или праксе у погледу приватности тих веб сајтова у оној мери у којој сви повезани веб сајтови или опције које посећујете или користите нису у власништву или под контролом компаније Mastercard.

Компанија Mastercard вам нуди могућност да делите, повезујете или помињете ствари на друштвеним медијима у вези са производима и услугама компаније Mastercard. На пример, можете „лајковати" неку понуду преко свог Фејсбук налога или „твитовати" понуду користећи Твитер. Ви такође можете одабрати да користите одређене карактеристике на нашим веб сајтовима којима се може приступити преко, или које пружамо у партнерству са другим лицима која нису на други начин повезана са компанијом Mastercard. Ове опције, укључујући алатке за геолокацију пружају треће стране и јасно су тако означене. Друштвени медији као што су Фејсбук и Твитер, и ове друге треће стране, су независни од компаније Mastercard и не морају увек имати исту политику као компанија Mastercard у погледу заштите приватности. Молимо вас да проверите њихова обавештења о приватности ако се одлучите да користите њихове услуге. Компанија Mastercard се не може сматрати одговорном за поступке у погледу приватности који се примењују на овим друштвеним мрежама или за садржај на веб сајтовима и апликацијама трећих страна.

Погледајте кратак приказ

8. Ажурирања овог Глобалног обавештења о приватности

Ово Обавештење о приватности се може периодично ажурирати како би се описале измене у нашим праксама у погледу приватности.

Ово Глобално обавештење о приватности се може периодично ажурирати како би се описале измене у нашим праксама у погледу Личних информација. Ми ћемо поставити видљиво обавештење на релевантним веб сајтовима како бисмо вас обавестили о свим значајним или материјалним изменама у нашем Глобалном обавештењу о приватности пре него што постану примењиве и на врху Обавештења ћемо назначити када је извршено последње ажурирање. Када вршимо ажурирање нашег Глобалног обавештења о приватности, у одређеним околностима можемо тражити ваш пристанак.

Погледајте кратак приказ

9. Како да нас контактирате

Можете нам послати поруку е-поште или контактирати нашег Службеника за заштиту података на privacyanddataprotection@mastercard.com. Уколико се налазите у ЕЕП или Швајцарској, Mastercard Europe SA је руковалац података и ви можете доставити захтев за остваривање својих права на Личне информације путем портала компаније Mastercard „My Data Center”.

Уколико имате било каквих питања, коментара или приговора о овом Глобалном обавештењу о приватности и нашим праксама у погледу приватности или бисте желели да ажурирате своје преференције у погледу приватности, пошаљите нам поруку е-поште на:  privacyanddataprotection@mastercard.com или нам пишите на:

Global Privacy Office
Mastercard International Incorporated
2000 Purchase Street
Purchase, New York 10577
САД

Уколико се налазите у ЕЕП или Швајцарској, Mastercard Europe SA је лице одговорно за обраду ваших Личних информација. Ви можете доставити захтев за остваривање својих права на Личне информације путем портала компаније Mastercard „My Data Center ”, или нам послату поруку е-поште на: privacyanddataprotection@mastercard.com или нам писати на адресу:

Службеник за заштиту података (Data Protection Officer)
Mastercard Europe SA
Chaussée de Tervuren 198A
B-1410 Waterloo
Белгија

За упите у вези са вашом Mastercard картицом и куповином би требало да се обратите својој финансијској институцији или трговцу. Више информација о томе како да их контактирате можете наћи на њиховим веб сајтовима.

Погледајте кратак приказ