Skip to Content

Mobilna plaćanja se sve više koriste jer zadovoljavaju potrebe korisnika na način na koji to oni očekuju – brza su, sigurna, jednostavna i intuitivna, jer mobilne telefone svi već imamo sa sobom u svakom trenutku dana. Pored već postojećih rešenja za mobilna plaćanja koja su dostupna korisnicima Mastercard kartica, od danas na raspolaganju imaju još jedno – Google Pay

Kako koristite ovu uslugu

Mastercard i Google Pay mobilna plaćanja su brza, sigurna i beskontaktna.
Kako bi koristili Google Pay, korisnici Android uređaja sa Lollipop 5.0 ili novijom verzijom Android operativnog sistema treba da otvore aplikaciju digitalnog novčanika Google Wallet (Google Novčanik) koja je već integrisana u telefonu, dok je kod starijih verzija Android sistema potrebno da se ona preuzme sa Google Play digitalne prodavnice. Nakon što otvori aplikaciju, korisnik treba da klikne na opciju „Add to Wallet“ i zatim doda svoju Mastercard karticu tako što će ili slikati karticu ili ručno uneti podatke sa kartice. Na kraju, možda će biti potrebna i verifikacija kartice upisivanjem koda koji stiže u SMS poruci, nakon čega vaš Android uređaj postaje spreman za plaćanja. Samo plaćanje se obavlja tako što korisnik jednostavno prisloni svoj mobilni telefon na kome je aktivirana Google Wallet aplikacija na POS terminal. Beskontaktno mobilno plaćanje se obavlja bez potrage za novčanikom ili dodatnog unosa PIN koda, kao i bez internet konekcije.

Gde se koristi Google Pay usluga

Mastercard i Google Pay mobilna plaćanja moguće je obaviti svuda gde su omogućena beskontaktna plaćanja, kao što su supermarketi, butici, restorani ili javni prevoz, ili čak i jasno označeni trgovci na odabranim pijacama u Beogradu.

Bezbednost

Osim što je praktično za korišćenje, plaćanje putem Google Pay usluge sa povezanom Mastercard karticom donosi dodatni stepen bezbednosti zahvaljujući tehnologiji tokenizacije kompanije Mastercard. Ova tehnologija štiti informacije o korisniku kartice time što menja brojeve računa jedinstvenim zamenskim brojem ili „tokenom“. Tokenizacija smanjuje broj zloupotreba koje se mogu desiti kada su u pitanju digitalna plaćanja time što svakom plaćanju pridodaje dinamičku komponentu. Kada se prilikom transakcije koristi mobilni uređaj, sa trgovcem se deli token, a ne pravi broj kartice. Osim toga, iz ugla korisnika i trgovaca nema razlike u tome da li se kupovina obavlja fizičkom ili Mastercard karticom digitalizovanom u Google Pay servisu, jer su nivo sigurnosti transakcija i benefita koje one pružaju – identični.

* Google Pay mobilna plaćanja su trenutno dostupna korisnicima Mastercard kartica OTP Banke, ProCredit Banke i Banke Poštanska štedionica.