Mastercard® želi da vas inspiriše da više ne odlažete stvari do kojih vam je stalo.

 

U brzom svetu današnjice često izgubimo iz vida ono što nam je najvažnije – građenje bolje zajednice i životnih uslova za sebe i buduće generacije.

Svi smo mi deo iste zajednice – živimo i radimo udruženim snagama, stvaramo iskustva i uspomene zajedno. Zašto onda ne bismo zajedno uradili nešto što će našu zajednicu učiniti još boljom?

Mi koristimo globalne tehnologije na lokalnim tržištima i time možemo da doprinesemo da se prevaziđu izazovi današnjice na siguran i jednostavan način, a za dobrobit lokalnih zajednica.

Zato hajde da započnemo nešto neprocenjivo i zajedno poboljšamo svoje okruženje.

Pozivamo vas da podelite sa nama stvari do kojih vam je stalo, kao i šta je ono što vidite kao izazov u zajednici u kojoj živite, a što utiče na vas i ljude do kojih vam je stalo.

Predstavite nam svoje predloge na Mastercard Serbia Facebook stranici ili Mastercard Serbia Instagram nalogu, a mi ćemo izabrati najinspirativnije inicijative, a izazove ćemo pretvoriti u uspeh zajednice.

Svoje ideje možete da predstavite i na svom Instagram profilu, koristeći hešteg #prvastvar, kako bismo vašu priču lakše pronašli.

Mastercard će pobedničke inicijative podržati sa 3000 evra u dinarskoj protivvrednosti kako biste svoju ideju sproveli u delo.

Više informacija o načinu učestvovanja i pravilima nagradnog konkursa saznajte ovde.

POBEDNIČKE INICIJATIVE NAGRADNOG KONKURSA POČNI DA STAVLJAŠ STVARI DO KOJIH TI JE STALO NA PRVO MESTO

#PRVASTVAR

Svi smo deo iste zajednice, jer živimo i radimo udruženim snagama, a i stvaramo neprocenjiva iskustva i uspomene zajedno. Mastercard® vas je kroz konkurs #prvastvar inspirisao da stavite stvari do kojih vam je stalo na prvo mesto i podelite ideje koje bi pomogle da se reše izazovi u vašoj zajednici kako bi ona postala još bolja.

Odabrali smo 5 najinspirativnijih inicijativa, čije ćemo izazove uz finansijsku podršku od po 3.000 evra pretvoriti u uspeh zajednice:

1.       U Prijepolju se nalazi najveće selo po površini u Srbiji koje se zove Kosatica. To naselje ima osnovnu školu, ali je izazov doći do izdvojenih odeljenja zbog lošeg puta. Sugrađanka je došla do ideje da novac iskoristi za kupovinu terenskog vozila koje bi služilo za prevoz dece i zaposlenih do škole, ali i starijih osoba iz sela do grada i bolnice. Na taj način bi mnogo olakšala život u svojoj sredini i učinila dostupnim nešto elementarno što je ranije bilo teško izvodivo.

2.       Blizu Vranja se nalazi selo Tibudža u kojoj oko 200 dece redovno ide u školu. U školu koja ima neosvetljeni poljski WC i nema vodu za piće. Ova inicijativa bi doprinela boljem stanju higijene i kvalitetnijem grejanju prostorija. Deca iz ove lokalne zajednice zaslužuju mnogo više radosti i zato ćemo im pomoći da realizuju svoju ideju o boljoj sredini.

3.       U najstrožem centru Beograda se nalazi improvizovana deponija koja osim što je potencijalni izvor zaraze, je i stanište tridesetak mačaka. Poslednjih godina o njima se brine gospodin koji im je iz sopstvenih sredstava napravio kućicu. Inspirisani njegovom inicijativom, novac će pomoći da se prema tom modelu sagradi još nekoliko skloništa i hranilišta za mačke iz parka, nakon što se deponija temeljno očisti i reguliše. Ovom idejom se prevazilaze izazovi zajednice i stvara prostor na kome bi se deca bezbedno upoznavala sa životinjskim svetom.

4.       Kruševačka bolnica se svakodnevno bori sa izazovom nedostatka frižidera za krv. Laboranti tj. tehničari idu biciklom na teren po različitim vremenskim uslovima kako bi izvadili krv bolesnicima, da bi ukućani i prijatelji pacijenta istu krv ručno nosili u dijagnostički centar. Jedan sugrađanin je predložio da svojoj lokalnoj zajednici kupi mali automobil sa malom potrošnjom odeljenju za potrebe kućne nege u Kruševačkoj bolnici, kao i frižider za krv čime bi se trajno rešio problem koji dugo postoji u njegovoj sredini.  

5.       Jedna porodica je u dogovoru sa opštinom Bajina Bašta preuzela na sebe da održava putne pravce u mesnoj zajednici Rača i delu planine Tara u zimskom periodu. Međutim, nemaju odgovarajući raonik za traktor i zbog toga se kasni sa održavanjem puteva i mnogim porodicama su prilazni putni pravci nedostupni. Novac će im pomoći da opreme traktor kako bi se omogućio brži i efikasniji rad u njihovoj zajednici.