Skip to Content

Beskontaktna plaćanja u značajnoj meri oblikuju očekivanja potrošača u pogledu brzine, praktičnosti i jednostavnosti, uz istovremenu izgradnju navike za korišćenje još savremenijih metoda, kakvo je plaćanje mobilnim novčanicima. Kako raste broj korisnika mobilnih plaćanja, tako jača i prepoznavanje prednosti ove platne metode, tako da novo MasterIndex Srbija istraživanje za 2023. godinu pokazuje da 81% ispitanika smatra da su mobilna plaćanja jednostavnija za korišćenje od drugih platnih metoda.

Kako bismo nagradili postojeće i podstakli nove korisnike beskontaktnih plaćanja putem mobilnih novčanika, pokrećemo novu promotivnu kampanju – plaćajte svakog vikenda u periodu od 04. novembra do 31. decembra 2023. godine svojom Mastercard karticom u okviru mobilnog novčanika kod odabranih trgovaca (Cineplexx, dm, Hleb & Kifle, Merkator i Sport Vision) u minimalnom kumulativnom iznosu od 3.000 dinara, ostvarite 1.000 RSD keš-beka i odmah pređite na najbolji deo.

Keš-bek ostvariće svi korisnici Mastercard kartica, bez obzira na to koja banka učesnica programa im je karticu izdala*, a koji obave transakcije putem mobilnih novčanika u minimalnom iznosu od 3.000 dinara tokom jednog vikenda, isključivo kod odabranih trgovaca: Cineplexx, dm, Hleb & Kifle, Merkator i Sport Vision.

Keš-bek biće obavljen do 15. dana u mesecu koji sledi nakon meseca u kome je izvršena poslednja Kvalifikovana kupovina Karticom u skladu sa ovim Pravilima navedenim niže. Svaka Mastercard kartica ima mogućnost ostvarivanja jednog keš-beka (povrata novca) tokom jednog vikenda, odnosno maksimalno 9 puta tokom trajanja cele kampanje.

Informacije o mobilnim plaćanjima
Mobilna plaćanja su zapravo plaćanja mobilnim novčanicima. To znači da korisnik u svom mobilnom telefonu ili drugom pametnom uređaju, bilo na iOS ili Android platformi, ima instaliranu aplikaciju mobilnog novčanika i u tom ’digitalnom’ novčaniku se nalazi kartica kojom se plaća, u svom digitalnom obliku.

Korisniku nije potrebna nova platna kartica – korisnik u mobilni novčanik dodaje Mastercard debitnu ili kreditnu karticu koja postaje digitalna kartica kojom se plaća, jedino je važno da je tu karticu izdala banka koja je podržala, odnosno omogućila mobilna plaćanja.

Plaćanja mobilnim novčanicima su suštinski beskontaktna plaćanja – na isti način kao što već plaćate beskontaktno karticama, tako ćete plaćati i mobilnim novčanikom – jednostavno prislanjanjem telefona na POS terminal.

Bilo da koristite iPhone ili Android uređaj, postoji mobilni novčanik za vas – u Srbiji su dostupni Apple Pay i Google Pay novčanici, kao globalna rešenja koja je Mastercard doveo na lokalno tržište, a postoje i banke koje imaju svoje sopstvene mobilne novčanike. Plaćanje mobilnim novčanicima je moguće na svim lokacijama gde se plaća beskontaktno – ne treba da tražite bilo kakve dodatne oznake za mobilne novčanike na POS terminalima ili na vratima trgovca. U Srbiji je 96% svih POS terminala već beskontaktno, što znači da skoro svuda možete plaćati prislanjanjem telefona.

Potvrda plaćanja se vrši u zavisnosti od postavke samog novčanika:

-          Kod Apple Pay novčanika, plaćanja se mogu obavljati samo nakon što biometrijski otključate telefon (prepoznavanjem lica ili skeniranjem otiska prsta);

-          Kod Google Pay novčanika, plaćanja do 4000 dinara se obavljaju tako što samo osvetlite ekran telefona, bez otključavanja i moguće je napraviti 3 takva plaćanja pre nego što će novčanik tražiti biometrijsku ili potvrdu ukucavanjem šifre. Sva plaćanja iznad 4000 dinara se kod Google Pay novčanika obavljaju tako što novčanik otključa, bilo biometrijski ili ukucavanjem šifre.

Sigurnost i privatnost

Sigurnost i privatnost predstavljaju srž poslovanja kako kompanije Mastercard zbog čega se na plaćanja mobilnim novčanicima primenjuju svi sigurnosni standardi koje Mastercard propisuje. Prilikom plaćanja digitalizovanim Mastercard karticama, stvarni broj kartice se nigde ne čuva niti razmenjuje sa trgovcem  umesto njega se koristi jedinstveni broj koji je šifriran (enkriptovan) i bezbedno sačuvan u sigurnom elementu na uređaju na sertifikovanom čipu koji je kreiran da bezbedno čuva informacije na uređaju, što predstavlja zlatni standard platne industrije.

Kako se aktivira Apple wallet?
Potrebno je na iPhone uređaju otvoriti Wallet aplikaciju, kliknuti na opciju ’+’ da se doda platna kartica i pratiti dalje korake za dodavanje Mastercard kreditne ili debitne kartice. Jednom kada korisnik doda svoju karticu na svoj iPhone, Apple Watch, iPad ili Mac, istog trenutka može da počne da koristi uslugu Apple Pay na svom uređaju.

Kako se aktivira Google wallet?
Potrebno je otvoriti Google Wallet aplikaciju (ukoliko nije pre-instalirana na uređaju, preuzeti je sa Google Play Store-a) i odabrati opciju ’Add to wallet’, nakon čega se kartica dodaje ili ručnim unosom podataka ili slikanjem i postaje odmah spremna za korišćenje.

*Banke koje su omogućile mobilna plaćanja korisnicima svojih Mastercard kartica su: Banca Intesa, Banka Poštanska štedionica, Mobi banka, NLB Komercijalna, OTP Banka, ProCredit banka, Raifeissen banka, UniCredit banka i Halkbank.

Stupa na snagu 04/11/2023