Neprocjenjivo iskustvo onlajn kupovine uz Mastercard

Savremena tehnologija poprima sve značajniju ulogu u svakodnevnom životu ljudi širom svijeta jer nam omogućava brže obavljanje obaveza, lakši pristup informacijama i bliži kontakt sa dragim osobama i drugim ljudima. Tehnološki napredak donosi i bolje bezbjednosne sisteme – što je posebno važno imajući u vidu rast elektronske onlajn trgovine koji se iz godine u godinu sve više ubrzava. Bilo da plaćaju karticom u internet prodavnici na pregledaču ili na aplikaciji samo jednim klikom na unaprijed sačuvane digitalizovane podatke, korisnici su uvjereni u jedno – kada god i gdje god vide prepoznatljive crvene i narandžaste krugove, znaju da su i oni i njihovi podaci sigurni, zaštićeni i bezbjedni, a korisničko iskustvo – besprijekorno.

Inovativna Mastercard tehnologija za bezbjedno onlajn plaćanje

U pogledu bezbjednosti, kompanija Mastercard primjenjuje jasne i identične standarde za sve servise, uređaje i kanale za plaćanje, a to znači da je svaka transakcija zaštićena višestrukim mehanizmima zaštite koje osigurava Mastercard mreža. Mastercard je tehnološka kompanija koja radi sa podacima, koje sigurno i bezbjedno prenosi širom svijeta između finansijskih institucija, trgovaca i korisnika.

Sve Mastercard kartice zasnivaju se na čip tehnologiji, koja je važeći standard globalne platne industrije, a podrazumijeva potvrdu plaćanja i identiteta korisnika putem PIN koda u fizičkom okruženju ili CVC2 koda u onlajn okruženju. Bilo da se plaćanje obavlja na fizičkom prodajnom mjestu ili na internetu, sve Mastercard transakcije se obrađuju putem sigurne Mastercard mreže, koja godišnje obradi više od 87 milijardi transakcija i zasniva se na naprednim višeslojnim zaštitnim mehanizmima i tehnologijama kao što su vještačka inteligencija, mašinsko učenje i veliki podaci.

Za sigurno i jednostavno onlajn plaćanje

Kako sve kupujemo putem interneta – od hrane i kozmetike preko onlajn kurseva do knjiga i odjeće, a isto tako brzo i sigurno plaćamo mjesečne račune – pravo je vrijeme je da se podsjetimo nekoliko osnovnih savjeta kako biste osigurali bezbjednost onlajn plaćanja u svakom trenutku:

  • Nemojte otkrivati drugima svoj PIN i CVC2 kod  (trocifreni broj na poleđini kartice);
  • Koristite opciju dvofaktorske autentifikacije, koja podrazumijeva unošenje dodatnog OTP koda koji banka šalje u SMS poruci nakon što ukucate podatke za plaćanje na strani za sigurno plaćanje kao dodatni stepen bezbjednosti;
  • Prilikom plaćanja provjerite da li se u polju URL adrese trgovčevog sajta (address bar) nalaze simboli https i katanac – ova dva znaka garantuju sigurnu enkripciju podataka;
  • Plaćajte samo kod provjerenih trgovaca koji na svojim onlajn prodavnicama imaju istaknute simbole Mastercard® SecureCode™ i Mastercard® Identity Check™ jer to garantuje da su vaši podaci pod enkripcijom i da se ne otkrivaju trećim licima, čak ni trgovcu;
  • Ne objavljujete podatke o svojim karticama na internetu i društvenim mrežama;
  • Nemojte koristiti javne kompjutere i otvorene javne mreže za platne transakcije;
  • Kada kreirate naloge kod trgovaca, koristite jake šifre – izbjegavajte kombinacije imena djece, rođendana i sličnih očiglednih asocijacija;
  • Prije kupovine pročitajte komentare i iskustva ranijih korisnika kao smjernice o zadovoljstvu saradnjom sa datim trgovcem;
  • Pogledajte dio o pravima potrošača i politici zamjene proizvoda na sajtu trgovca. Kada plaćate onlajn karticom, takođe vam je korisna mogućnost reklamacije i povraćaja sredstava (storniranje), bankarska usluga u okviru koje možete podnijeti žalbu ako nijeste zadovoljni proizvodom ili ga uopšte nijeste dobili iako ste ga platili, a trgovac odbija da vam vrati novac.

Plaćanje jednim klikom uz credentials-on-file

Korisnici Mastercard kartica imaju mogućnost čuvanja podataka sa kartice u bezbjednom, sertifikovanom okruženju – rješenju credentials-on-file. Registrovanje Mastercard kartice vam omogućava da – umjesto unošenja broja i datuma isteka platne kartice svaki put kada plaćate na internetu – obavite kupovinu ili platite račun jednostavno uz samo jedan klik. Postupak registracije je jednostavan: korisnik samo jednom unosi podatke o svojoj Mastercard kartici kod trgovca, podaci se tokenizuju i spremni su za upotrebu kad god zatrebaju korisniku, bez komplikacija i dodatnog unošenja prilikom plaćanja. Podaci se čuvaju u skladu sa PCI DSS standardima globalne platne industrije, prema kojima su trgovački platni sistemi podložni redovnim provjerama i ažuriranju sistema. Osjetljivi podaci kao što su PIN, CVC2, Mastercard® SecureCode™ i Mastercard® Identity Check™ se nikada ne čuvaju.

Jedna kartica za bezbjedno onlajn plaćanje!

Šta znači onlajn registracija ili čuvanje kartice? Gdje se ona čuva? Ovaj proces podrazumijeva čuvanje vaše kartice u bezbjednom onlajn okruženju. Bezbjedno onlajn okruženje osigurava banka koja prihvata plaćanje karticom na sajtu gdje kupujete ili sam sajt koji je sertifikovan za čuvanje podataka sa kartice. Registracijom Mastercard kartice dobijate mogućnost da samo jednom ukucate potrebne podatke u aplikaciju, nakon čega se oni tokenizuju i čuvaju pod enkripcijom.  

Šta su prednosti čuvanja podataka? Kada jednom registrujete svoju karticu za kupovinu u određenoj onlajn prodavnici, prilikom kasnijih kupovina na istom mjestu ne morate iznova unositi osnovne podatke sa kartice. Ova funkcija je posebno korisna za sajtove na kojima često kupujete.

Pojedini trgovci nude korisnicima opciju ponavljajućih plaćanja. Zašto ova opcija može biti korisna? Ponavljajuća plaćanja su posebno praktična ako imate mjesečne račune ili pretplate koji mogu ali i ne moraju uvijek biti u istom iznosu. Kada odobrite ponavljajuća plaćanja, potrebno je samo da imate sredstva na računu na dan plaćanja i transakcija se sama aktivira. Dakle, ne može se desiti da zaboravite da platite neki servis i da on zbog toga bude isključen.

Šta je Mastercard® Identity Check™? Mastercard ID Check je napredno rješenje za autentifikaciju ili potvrđivanje vaše transakcije jednom od raspoloživih metoda (obično SMS porukom sa jednokratnim kodom), zahvaljujući čemu je onlajn plaćanje Mastercard karticama bezbjedno i jednostavno – bez obzira na to koji uređaj koristite. Mastercard ID Check osigurava da – bez obzira na mesto gdje se obavlja onlajn kupovina – samo osoba ovlaštena za upotrebu kartice (vlasnik kartice) može odobriti kupovinu.

Da li svaka Mastercard kartica omogućava onlajn plaćanje? Onlajn plaćanje je moguće svim Mastercard karticama, što znači da vam ne trebaju nikakve dodatne kartice koje služe samo za kupovinu putem interneta.

 

Započnite brzo, sigurno i jednostavno onlajn plaćanje, neprocjenjivo